Новият индийски подвариант на COVID, известен и като Arcturus, е вече и в

...
Новият индийски подвариант на COVID, известен и като Arcturus, е вече и в
Коментари Харесай

Нов подвариант на Омикрон: силно заразен, причинява конюктивит, но протича леко

Новият индийски подвариант на Коронавирус, прочут и като Arcturus, е към този момент и в България.

Това сподели в петък проф. Тодор Кантарджиев пред " Нова нюз ".

Това е вариант, който потегля от Индия, споделя XB 1.16. Причинява конюктивит, изключително при децата. Доказан е в област Смолян, изясни Кантарджиев. Справката на страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания на последно секвенираните проби демонстрира, че става дума за един случай.

Според професорът този подвариант минава леко, само че е мощно инфектиран и лесно цялото семейство може да се разболее.

" Характеризира се с инфектиране на очите. Минава на четвъртия ден. Ваксините в този момент не защищават от заразяване, а вършат протичането по-леко. Обсъжда се хора с хронични болести и над 65 година да си създадат следващ бустер за укрепване на имунитета ", акцентира той.

Регистрираният през последната седмица известен растеж на случаите на коронавирусна зараза Кантарджиев изясни от една страна със събиранията по време на Великденските празници, от друга с по-високата инфекциозност на новите версии на Коронавирус.

Според него коронавирусът ще намалее доста внезапно идващия месец със стопляне на времето.

" Хора с имунидефицити е добре да обсъдят дали и по кое време да си създадат последващо убождане ", сподели още той.

Към момента има към три пъти повече случаи на варицела спрямо интервала преди пандемията, само че този растеж не е непредвиден.

Случаите на скарлатина внезапно са намалели през последните три седмици, регистрира още Кантарджиев. Новият подвариант на Омикрон, XBB. 1.16, е избран като „ вид под наблюдаване “ от Световната здравна организация. Той е широко разпространен в Индия, където провокира повишаване на инфекциите и върна наложителното носене на маски в някои елементи на страната. Изолиран е към този момент в 29 страни. Открит е за първи път в проба от януари.

В САЩ 7,2% от коронавирусните инфекции за миналата седмица са от него, показват от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР